Yapay Zeka ile SEO Proje Başlangıçı | Rakip Analizi |
Yeni bir projede önceliğim ürünleri tanımak, rakiplerini analiz etmek ve rekabette olan/olmayan sorguları incelemek oluyor.
Markanın hedef kitlesinin, belirli bir hizmet veya ürünü ararken hangi içerikleri tercih ettiğini, araştırma mı yapıyor, yoksa doğrudan satın alma mı planlıyor? soruları ve yanıtları bu sürecin ilk adımıdır.
Rakiplerin ise, bu yanıtları yanı kullanıcı davranışlarını nasıl yönlendirdiği, hangi içerik türlerine ağırlık verdikleri ve hangi sorgularda daha görünür oldukları önemlidir.
Kısa Anlatım:
📌 Rakip sitemaps dosyasına erişim sağlayın.
📌 Markanızın sitemaps dosyasına erişim sağlayın.
📌 Blog dışında kalan sayfaları gruplayın. Sayfaların hedef anahtar kelimeleri belirleyin.
📌 Sayfa yollarını tanımlayın, örn. -c- içeren url kategori sayfasıdır.
📌 Aynısını rakip içinde uyguladıktan sonra elinizdeki iki dosyayı ChatGPT verin.
Sonuç olarak,
⭐ Rakibe göre anahtar kelimelerdeki serp sonucu farklılığı belirlenir.
⭐ Rekabette olan/olmayan kelimeler için aksiyonlar belirleyebilirsiniz.
ChatGPT:
⭐ Rakip ve markanız için aynı anahtar kelimede rekabet eden sayfaların, sayfa yolu farklarını isteyin.
⭐ Kelimeleri karşılaştırmasını var olan/olmayan kelimeleri iki ayrı liste olarak, vermesini isteyin.
Uzun Anlatım:
İlk aşamada, Sitemaps yerine, Scremingfrog, Semrush, Ahrefs gibi araçlarla sitedeki sayfaları elde edebilirsiniz.
İkinci aşama, sayfa gruplamayı sitenizin filtreli, parametreli veya arama gibi uzantılarda sayfanız olabilir. Yoksa, genellikle kategori, ürün sayfanız bulunur.
Rakip ile sayfanızı kıyaslamada hangi sayfa türü ile sonuç ürettiğinizi ayırabilmeniz için excell’de sayfa türlerinizi yazarak gruplayın.
Aynı excell’de URL – Sayfa Turu – Kelime dosyası oluşturuyorsunuz.
Kelime için, ScreamingFrog, GSC, Semrush gibi araçlardan markanız ve rakibiniz için sayfaların anahtar kelimelerini çekin.
Benim yöntemim çoğunlukla ScreamingFrog oluyor. Sayfadaki H1, Title genellikle sayfanın top keyword içeriyor ve sadeleştirerek anahtar kelimeyi elde ediyorum.
Üçüncü aşama, en önemli artık elimizdeki veriyi nasıl kullanacağımızı biliyoruz. Yapmamız gereken yapay zekayı değerlendirerek, aşağıdaki sonuç üreteceğimiz veriyi sağlamak olacak.
1. Promt:
Öncelikle, elimdeki 2 excell dosyayı ChatGPT veriyorum. ‘A ve B dosyalarındaki verileri tanımla. İçerisinde ‘URL, Sayfa Turu ve Kelime,’ içeren sütunlar bulunuyor. A ve B dosyalarında aynı kelimeyi içeren sayfa yollarını karşılaştır. Aynı kelimede olan fakat aynı sayfa turu verisi oluşmayan dosyayı oluştur.
Elimde, M.URL – Sayfa Turu- R.URL -Sayfa Turu- Kelime içeren bir excell olmasını istiyorum.
2. Promt:
İlk nihai dosyalarımı tekrar iletiyorum. ‘A ve B dosyalarındaki ‘Kelime’ verilerini karşılaştır aynı kelime hem A hemde B dosyasında bulunuyorsa C isminde bir dosya oluştur.
3. Promt:
İlk nihai dosyalarımı tekrar iletiyorum. ‘A ve B dosyalarındaki ‘Kelime’ verilerini karşılaştır. Rakip’de (A – rakip dosyası olarak belirledim.) bulunuyorsa B dosyasında bulunmuyorsa, C isminde bir dosyada R.URL – SAYFA TURU- KELİME olarak çıktı oluştur.
Sonuç olarak, rakibe göre anahtar kelimelerdeki serp sonucu farklılığı belirlemiş olacaksınız. Aynı zamanda rekabette olan/olmayan kelimeler için aksiyonlar belirleyebilirsiniz.
*Bu çalışma size, tüm siteyi kapsamlı analiz etmenize farkları ortaya çıkartmanıza ve potansiyel kelimede fırsat oluşturan veriler sağlayacaktır.
Aksiyonlara devam edebilirsiniz, hacimlerini, tıklama ve gösterim verilerini ve bu verilerdeki rakipten geride kalan anahtar kelimeler üzerinde strateji oluşturabilirsiniz.
İyi Çalışmalar,